november 20, 2020
Geschreven door: admin

Backstage op het online festival van Death Grips’ Andy Morin

Dromerke, de zelfverklaarde ‘Rick Rubin van Nijlen’ met zo’n 200 streams per track op Soundcloud, die de line-up van een online festival deelt met onder meer Xiu Xiu, Ariel Pink, Liturgy en Daedelus. Op vrijdag de 13de.

Ten voordele van een ‘experimental social network’, opgericht door een van de leden van Death Grips. Alles bij elkaar een absurde combinatie die zelfs in 2020 weinig steek houdt en waarvoor ik dus met plezier om 5 uur onze tijd uit bed rol.

Het verhaal van A2B2.org -zo heet het experimenteel sociaal netwerk- begon nochtans nog gekker. Maar ik bespaar je de overload aan internethumor en details over Discord raids en stasispods. In essentie is A2B2 Night of Fire -da’s de naam van hun online festival- een campagne om meer leden richting de site te krijgen. Dat het hen zal lukken, was bij de respons op de aankondiging en de eclectische line-up al duidelijk. We hebben immers niet veel gehoord van Xiu Xiu in 2020, laat staan van Andy Morin (of Death Grips zelf), en voor Liturgy en Ariel Pink is dit zelfs hun eerste ‘liveshow’ van het jaar. Verder werd het een line-up die zich zelfs in livestreamingtijden -geef toe, we zijn aan veel gewend geraakt- op de rand van programmatorische durf en een regelrechte knoeiboel bevindt, met naast bovenstaande /mu/-lievelingen vooral heel wat onbekenden met namen als DJ Chad, Captain Zonko en uiteraard Dromerke.

Maar goed, qua achtergrondinfo ben je gecovered en weet je waarschijnlijk al meer dan Dromerke zelf, die A2B2 -en het gros van de line-up- tot voor kort zelf niet kende. Hij werd gevraagd door Nixtrove, een Canadese vriend die zelf ook op de line-up staat -ter hoogte van Alice Gas. Nixtrove heeft die plek op de affiche in de eerste plaats te danken aan zijn rol binnen het marketingteam van A2B2. Want ja, ook een experimenteel sociaal netwerk heeft nood aan een marketingteam.

Dromerke kende de line-up en de website achter dit online festival tot voor kort zelf amper

“Er is ook nog een mediateam en een groep moderators”, verduidelijkt Nixtrove via mail. Als sound engineer volgde hij A2B2, het platform waarop Andy van Death Grips aanvankelijk alles rond zijn opnamestudio bundelde, al sinds 2016. Toen Andy afgelopen zomer besloot om op A2B2.org ruimte te maken voor een internetforum, meldde Nixtrove zich net zoals heel wat fans van het eerste uur aan.

Dat er nog geen drie maand later een livestreamfestival met een line-up van deze grootorde staat, lijkt op basis van zijn reactie via mail vooral te danken aan de hechtheid van de leden op A2B2. Het helpt natuurlijk als je een voorliefde voor dezelfde artiest deelt, maar het klikte ook ‘professioneel’: “Heel wat leden op A2B2 bleken een achtergrond in onder meer grafische vormgeving, muziek, beeldende kunst of film te hebben”, vertelt Nixtrove. “In feite zijn al onze campagnes een weergave van de creativiteit die er op A2B2 hangt. Ook Andy, die niet altijd bezig kan zijn met de site, erkent dat en liet ons al snel vrij in wat we er bouwen.”

Het idee om een livestreamfestival te organiseren, leefde volgens Nixtrove bij veel leden. “Wat voor mij de doorslag gaf, was dat ik tijdens quarantaine de streams van Autechre op Mixlr volgde en hun Twitch-kanaal modereerde. Ik besefte hoe snel je op zulke plekken relaties opbouwt, puur door gedeelde passies en interesses.” De stap om A2B2 Night of Fire via Twitch te streamen was dus vanzelfsprekend. Voor het interactieve luik kan je terecht op de chatkanalen naast de livestream zelf. Of op Discord.

Zo’n 3000 geïnteresseerden zien hoe footworkpionier RP Boo het festival aftrapt en meteen een dik kwartier uitloopt. Terwijl het bij ons zelfs nog te vroeg is om te ontbijten, wordt al snel duidelijk dat dit peak DIY-livestreamfestival is. Ene Terry, die volgens Nixtrove op reguliere A2B2-dagen als tussenpersoon tussen Andy en de rest van het team fungeert, neemt het hosten van de livestream op zich en kondigt daarbij ook elke set persoonlijk aan. Af en toe met een update over het ingezameld bedrag, via een fan cam -lees: een screen capture van de Discord- of met de boodschap dat “het team achter de schermen bezig is om de kwaliteit te verbeteren”. Zijn ietwat schuchtere gamerstem (“alriiiight, guys”) en gehaaste muisklikken op de achtergrond schreeuwen ‘DIT IS DIY. WIJ DOEN OOK MAAR WAT’, en dat maakt het heerlijk oprecht.

Screenshot van Machine Girl

De geluidskwaliteit is het eerste uur niet beter dan die vier boys uit je buurt die achter het schoolgebouw de hele namiddag Freefall van Jeckyll & Hyde door hun flip phones jagen. Ook backstage -lees: in privé Discord-kanalen- is het chaotisch. “Hoe geweldig het ook is, het is ook zo’n nuttige ervaring voor een eventueel volgend festival”, bericht Nixtrove. Terry en Nixtrove coördineren de sets: een combinatie van pre-recorded files inladen en live doorschakelen naar onder meer Liturgy via Streamyard, terwijl enkele moderatoren de chatkanalen overzien.

De geluidskwaliteit is het eerste uur niet beter dan die vier boys uit je buurt die achter het schoolgebouw de hele namiddag Freefall van Jeckyll & Hyde door hun flip phones jagen

Intussen passeert een eerste hoogtepunt de revue: het dik half uur hyperpunk rond 8 uur ‘s ochtends onze tijd met 1 800 PAIN, Machine Girl, Lust$ickPuppy en Deli Girls, waarvoor we opgewarmd worden door Composition Booklet – een jonge jongen en tevens A2B2-adept. Hoewel de views tijdens zijn 15 minuten durende shredsessie halveren, gaan Twitter, Discord en de Twitch-chat wild. Met z’n Beatles-poster op de achtergrond beukt deze guy z’n beste Thurston Moore-impressie door z’n laptopmicrofoon. Het ontbrak nog net aan z’n mama die kwam vragen of het even stiller kon. Als Adult Swim een vrij podium zou hosten, dan waren de eerste uurtjes Night of Fire en zeker deze Composition Booklet een approximatie.

Maar hoe verrassend die eerste uren ook waren, Night of Fire is geen event om continu op te blijven rondhangen. Dat er in tegenstelling tot de vele Minecraft- en Fortnitefestivals van de voorbije maanden een pak minder interactie mogelijk is op Night of Fire, betekent dat je al diep in de Discord-chat verwikkeld moet geraken om niet elk kwartier naar het uur te kijken. Zo zijn de sets van Umru, Sewerslvt, Dorian Electra en Laura Les -een volgende bulk hoogtepunten omstreeks 10 uur onze tijd- meer dan prima, maar blijven het gevisualiseerde pre-recorded sets. Neem nu Umru: zijn evenzeer pre-recorded set voor Square Garden -het Minecraftfestival van 100 gecs in april- kwam toen een pak beter over. Het is de ideale soundtrack om je te verliezen in een spelwereld vol easter eggs over de organiserende artiest.

Wie toch langer dan een uur of vijf blijft hangen, ziet in de Twitch-chat en voornamelijk op Discord een groeiend aantal outsiders dat elkaar vindt. Het tempo waarop A2B2 de voorbije maanden nieuwe leden wist aan te trekken, krijgt hier nog een boost. Naast alle poggers aan het adres van de artiesten, verschijnen gaandeweg meer gesprekken over nationaliteiten en hobby’s.

Wie toch langer dan een uur of vijf blijft hangen, ziet in de Twitch-chat en voornamelijk op Discord een groeiend aantal outsiders dat elkaar vindt

Headliner of niet, op Night of Fire krijg je een willekeurige spot toegewezen. En toch vallen de sets van Ariel Pink, Xiu Xiu en Liturgy toevallig allemaal rond 12 uur onze tijd. Ariel Pink past met zijn ambient halloweensoundtrack -gebracht vanuit een verduisterde kamer op een met kaarsen omringde Korg- perfect bij de zoomer outsider art die de voorbije uren op het scherm verscheen. Geen gitaarset, geen nieuwe nummers. Oh, hell no: hooguit een nog meer lo-fi bewerking van een deep cut. Samen met de set van Xiu Xiu is dit er eentje die duidelijk afgestemd was op de Amerikaanse tijdszones en waarvoor het bij ons ook beter een uur of 3 uur ‘s nachts was geweest. Zeker wanneer Jamie Stewart aan zijn licht erotische vertelling met pianobegeleiding begint.

Compleet onbedoeld is het plots aan Dromerke, die nog last-minute van plek wisselt met Liturgy en vanuit zijn kot in Gent nog aan een laatste soundcheck bezig was. In zijn kwartier passeert er een nummer getiteld ‘wdj vnv‘ (“wat doe je vanavond?”, dus) en visuals die eerst een trip naar de ruimte en wat later een trip naar een rave in Wallonië voorstellen. Echt waar. Volgens mij is Dromerke trouwens stiekem Kristof Calvo.

Dromerke live op A2B2

Misschien is het de plek op de timetable, zo laat op het event en vlak na het memefest dat Dromerke was, of misschien past Liturgy helemaal niet op een gehaast online event als Night of Fire. Hoe dan ook zijn de omstandigheden niet optimaal. Over de set zelf nochtans geen klagen. Hunter Hunt-Hendrix herinnert ons eraan waarom Liturgy met vrijwel elke release op eindejaarslijstjes belandt. Nummers als ‘Sun Of Light’ en ‘Immortal Life’ blijven ook solo, buiten de context van hun albums, lang na hun release én in een DIY-livestream als deze overeind. Maar een Liturgy-set bouwt op en heeft tijd nodig, terwijl Night of Fire beuken, memen of verzuipen is. Het album dat een kleine week na Night of Fire zou verschijnen [‘Origin of Alimonies’, 20/11], is zonder twijfel een krachtigere dosis transcendental black metal.

Night of Fire is beuken, memen of verzuipen

En zo gaat Night of Fire, bij ons intussen ook bekend als Zaterdag Vol Slaaptekort, genadeloos door. Deadelus op speed met een sampler voor zich en ook de vanavond drukbezette Nixtrove zijn aan de beurt. Dat Nixtrove zelf mee op de affiche staat, is mooi meegenomen, al dient ook zijn set uiteraard pre-recorded zijn. Zijn internet en hard drive moeten al genoeg trekken, aangezien Night of Fire elf uur lang vanaf zijn computer zou streamen.

Afsluiten doet -hoe kan het ook anders- Andy Morin zelf. A2B2 was altijd, in welke vorm dan ook, zijn mysterieuze project. Het laatste wapenfeit van Death Grips dateert uit juni 2019, toen de band met ‘Gmail and the Restraining Orders’ kwam tijdens een marathonuitzending van Warp Records op NTS. In zijn eerste soloset toont Andy zich als een afgeleefde new waver, maar muzikaal bestaat zijn set al minstens uit een I.L.Y’s-demo, die andere band van hem met Zach Hill. Daarnaast passeren er enkele door dubstep en drum ‘n’ bass geïnspireerde tracks, en wat stukken die niet zouden misstaan op een eventuele ‘Government Plates 2’. Een vreemde mix die ons niet veel wijzer maakt wat betreft Andy’s potentiële solocarrière. Al was dat waarschijnlijk nooit de opzet.

Ook zonder Minecrafts, Fortnites of miljoeneninvesteringen zoals Tomorrowland: Around The World slaagde A2B2 met Night of Fire in haar doel: mensen bij elkaar brengen, en liefst ook na het event op A2B2.org. Dat ze er nagenoeg 40 interessante artiesten voor geënthousiasmeerd kregen en we zo een tiental ontdekkingen en minstens evenveel interessante sets te zien krijgen, is heel mooi meegenomen. Zeker in 2020.

Tom Vandenhove

A2B2 was zo vriendelijk om de elf uur durende livestream van Night of Fire integraal te archiveren op YouTube.

Close
Menu