maart 24, 2021
Geschreven door: Tim Huybrighs

10 om te horen uit 2021 (2)

Laat ons met de deur in huis vallen: het is werkelijk een prachtig jaar tot nog toe op muzikaal vlak, getuige bovenstaand exploot. Je zou bij het doornemen van de indrukwekkende lijst van releases haast vergeten – nu ja – dat we al geruime tijd gevangen zitten in de grootste economische, politieke en gezondheidscrisis sinds decennia. Enkele weken geleden schreven we al over de verschillende ontdekkingen die we dit jaar al deden. Daar breien we nu een vervolgstuk aan.

Cassandra Jenkins – An Overview on Phenomenal Nature

Met ‘An Overview on Phenomenal Nature’ heeft de New Yorkse Jenkins een uitgekiend, verstild album gemaakt dat je zou meenemen naar een desolaat Noors landschap, mocht de regering De Croo dit toelaten. De glijdende sound doet vaak denken aan een vroeger Destroyer, zij het nog iets ingetogener gebracht. Zo mogen de blazers zachtjes uitwaaieren, fluistert Jenkins Bejariaans de teksten in je oor en is de instrumentatie verder minimalistisch te noemen. Voor al wie nood heeft aan kalme, ietwat klamme schoonheid, is dit dan ook het perfecte album. ‘Ambiguous Norway’ is volgens ondergetekende misschien wel het mooiste nummer dat dit jaar al is uitgekomen.

Logic1000 – You’ve Got the Whole Night to Go

Het moge dan niet de beste maanden zijn voor het nachtleven; er wordt zeker voldoende muziek uitgebracht die je doet verlangen naar de dansvloer. Een interessante exponent van de huidige generatie clubbers is Samantha Poulter, alias Logic1000, die op korte tijd twee ep’s heeft uitgebracht met enkele stevige swingerzzz. De opmerkelijke EP kwam niet uit de lucht vallen: eerder maakte Poulter ook al best te pruimen remixes maken van Caribou’s ‘Sunny’s Time’ en Christine and the Queens’ ‘La Vita Nuova’. Waar ze op eerder werk (denk aan de single ‘Medium’ van eind vorig jaar) nog openlijk de melodie opzocht (God verbiede!), laat ze op ‘You’ve Got the Whole Night to Go’ meer de sidechained elektronica op de voorgrond treden. Een beetje zelfkastijding om hier nu naar te luisteren? Dat kan soms geen kwaad denken wij dan, naar goede katholieke traditie.

Valentina – Nature

Dreampop-adepten kunnen wéér een nieuwe naam toevoegen aan een ondertussen ontzagwekkend lange lijst, namelijk Valentina. Hoewel haar naam zeker niet volledig nieuw is in het circuit, is het wel de eerste keer dat ze onze aandacht écht weet te trekken. Met de EP ‘Nature’ brengt ze een gebalanceerde mix tussen R&B en klassieke popstructuren, zoals ook ‘How To Dress Well’ dat kon in zijn gloriedagen.

Joe Vann – Found in the Smoke

De terugkeer van Duyster zorgt naast een schaamteloze nostalgietrip ook voor een hoop Eppoëske ontdekkingen. Een duidelijk uitschieter is het debuut van Joe Vann. Zijn lo-fi gitaren en synths combineert hij met uitstekend songschrijverschap en dodelijk fragiele melodieën. De timing kon iets beter, want de plaat leent zich uitstekend als soundtrack voor een wandeling met tie- met vier.

Smerz – Believer

Het Noorse duo Smerz, dat zich ondertussen in Kopenhagen gevestigd heeft, heeft met ‘Believer’ een bijzonder interessant debuutalbum uitgebracht. Hoewel dat Catharina Stoltenberg de dochter is van, jawel, NAVO-topman Jens Stoltenberg, kiest het duo allerminst voor conservatieve, platgebombardeerde paden. Op ‘Believer’ verkennen ze verschillende genres met als rode draad een mix tussen elektronica en klassieke muziek, wat leidt tot een album dat alle richtingen uitschiet. Het gebrek aan consistentie wordt echter meer dan gecompenseerd door een groot aantal schitterende passages. Oordeelt u vooral zelf:

Mogwai – As The Love Continues

We hebben een zwak voor Mogwai. Dat mag geweten zijn. De Schotten doen, misschien op ‘Rave Tapes’ na, weinig schokkends op hun studioalbums. De laatste jaren hielden ze zich vooral bezig met het schrijven van scores voor films en series, maar anno 2021 zijn er (eindelijk zouden we zeggen) nog eens in geslaagd om een volwaardig regulier album op te leveren. Ook deze keer doen de Glaswegians niets dat niet oerdegelijk is. Persoonlijke favoriet is daarbij de kenmerkende wall of sound die wordt opgetrokken in ‘Ceiling Granny’.

Aangezien ook wij liever vooruit kijken dan achteruit, geven we jullie alvast een aantal releases mee waar wij reikhalzend naar uit kijken.

Caterina Barbieri – Fantas Variations (uit op 8 april)

De Italiaans componiste Caterina Barbieri (ook zij heeft zich al een tijdje in Berlijn genesteld) brengt volgende maand acht herwerkingen uit van ‘Fantas’, het openingsnummer van haar vorige, excellente album ‘Ecstatic Computation’. Ze neemt hiervoor een resem gastartiesten onder de arm waarmee ze naar eigen zeggen een ‘meer duurzaam en inclusief landschap wil creëren in termen stijl, geografie, gender en generaties’. De eerste geloste herwerkingen doen ons alvast watertanden. Laat je vooral meenemen op de trip, maar vergeet je Passenger Locator Form niet in te vullen:

Skullcrusher – Storm in the Summer (uit 9 april)

Met ‘Places/Plans’ schreef Skullcrusher, oftewel Helen Ballentine, één van dé nummers van 2020. De hierop volgende EP bleef vooral in goede intenties steken, en kon ons dan ook minder bekoren. De eerste nummers van de snelle opvolger doen vermoeden dat het iets grootser mag deze keer. Wij geven haar alvast het voordeel van de twijfel, want twijfel is het begin van wijsheid, zoals de oude Grieken al wisten. Al denkt Gwen Stefani daar vast anders over.

Lucy Dacus

Lucy Dacus mag dan misschien in de schaduw staan van die andere boygenius-sterren Phoebe Bridgers en Julien Baker (die ook een best te pruimen album uitbracht enkele weken geleden), met haar twee prachtige albums moet ze allerminst onderdoen. Zopas deelde ze de single ‘Thumbs’ met de wereld; een nummer dat baadt in dromerige synths en daarmee een breuk vormt met eerder vooral door gitaren gedomineerde werk. We gaan er alvast vanuit dat dit een voorbode is voor méér.

Perfume Genius – IMMEDIATELY remixes

En dan willen we nog afsluiten met een eervolle vermelding voor de fantastisch remix van ‘Describe’ door A.G. Cook. Perfume Genius bracht een volledig remixalbum uit van zijn fantastisch laatste worp ‘Set My Heart on Fire Immediately’. Naast de onnavolgbare A.G. Cook mochten ook onder andere Danny L Harle, Planningtorock, Actress en Jenny Hval komen opdraven. Qua namedropping klinkt dat indrukwekkend, maar de nummers zelf zijn dat eens te meer. En nu wachten tot wanneer we Hadreas en de zijnen live ten tonele zullen zien verschijnen.

Close
Menu